arrow_upward
Terug naar overzicht

17 december 2020

De ZZP'er en MKB'er snakken naar een flexibel kantoor

Juist nu neemt vraag naar shared workspaces in Eindhoven toe
De ZZP'er en MKB'er snakken naar een flexibel kantoor

Eindhoven - Terwijl in de eerste Corona golf veel zelfstandigen en kleine bedrijven hun gehuurde kantoorplek verlieten, ziet KICK Offces in deze tweede golf een duidelijke toename van de behoefte aan een flexibele werkplek. Nu de gebruikelijke werkplek ineens totaal veranderd is, zijn huurders van kantoorruimtes veel kritischer gaan kijken naar de manier waarop ze hun kantoorruimte willen inzetten. Sommige bedrijven verwachten het thuiswerken structureel voort te zetten en hebben minder kantoorruimte nodig. Anderen wensen nog meer flexibiliteit in de huurvorm of willen op de groei kunnen huren.

Corona veranderde de werkplek cultuur volledig

Bij de vijf locaties in Eindhoven waar KICK Offices, ontwikkelaar van shared workspaces, kantoorruimtes verhuurt ontstond in de eerste golf 25% tot 35% leegstand. Nu is dat nog maar 1% tot 7% en zijn op sommige locaties zelfs alweer wachtlijsten. Ook makelaar van shared workspaces The Key ziet deze ontwikkeling. “De meeste bedrijven die zich op dit moment oriënteren op een nieuw kantoor, willen geen commitment van 3 tot 5 jaar aangaan. Door Corona is deze groep nog groter geworden”, aldus Rina Hooft van The Key.

Landelijke bedrijven en nieuwe vestigingen

Nationaal en internationaal opererende bedrijven die ook een vestiging in Eindhoven openen, vestigen zich vaak in shared workspaces. Ze willen flexibel zijn en nieuwe medewerkers aantrekken. Daar moet een kantooromgeving op ingericht zijn. Extra faciliteiten zoals stiltewerkplekken voor videocalls, een centrale ligging en een aantrekkelijk interieur dat zowel medewerkers als klanten aanspreekt zijn steeds belangrijker. De zogenaamde shared workspaces groeien daarom in populariteit.

Kleiner en functioneel huren

Veel bedrijven geven nu al aan het thuiswerken structureel voort te willen zetten. Daarom zijn oppervlaktes gericht op het aantal medewerkers niet meer realistisch. Een kantoorruimte dient vooral te beantwoorden aan de activiteiten die nog op kantoor plaatsvinden; of dat nu stilteruimtes zijn, vergaderruimtes of plekken voor sociale teambuilding. Koen van Loon; shared workspace ontwikkelaar van KICK Offices vertelt: “Als mensen permanent meer thuis blijven werken, heeft de werkgever minder ruimte nodig. Bedrijven met 8 medewerkers huren nu een 6-persoons unit. Voorheen huurden die bedrijven een 10-persoons unit ‘op de groei’.”

Flexwerkers

Sommige bedrijven gaan zo ver dat hun medewerkers full-time thuis moeten werken. Dat is voor een werkgever wellicht interessant maar elke dag thuiswerken is voor veel mensen simpelweg geen optie. “Op onze locatie in het Videolab is de vraag naar flexwerken sterk toegenomen. Er zijn flexwerkers die niet meer welkom zijn op het kantoor van hun werkgever of opdrachtgever en daarom twee of drie dagen in onze shared workspaces komen werken. Sommige betalen de huur zelfs uit eigen portemonnee”; aldus Van Loon.